Webside - Το side της τεχνολογίας

Τι είναι το spoofing, πως λειτουργεί και πως να προστατευτείς

Τι είναι το spoofing, πως λειτουργεί και πως να προστατευτείς
Δημοσιεύθηκε:

Το spoofing είναι μία από τις πολλές απειλές στον κυβερνοχώρο που μπορεί να αντιμετωπίσεις στον σημερινό ψηφιακό κόσμο και απασχολεί αρκετά τον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Παρακάτω θα δεις τι αφορά, πώς λειτουργεί και ποια μέτρα μπορείς να λάβεις για να προστατευτείς.

spoofing τι ειναι intro

Περιεχόμενα:

  1. Τι είναι το spoofing και πως λειτουργεί

  2. Πως μπορεί να σε επηρεάσει το spoofing και πως να προστατευτείς

Τι είναι το spoofing και πως λειτουργεί

Spoofing είναι όταν κάποιος αλλάζει την ταυτότητα ή τη συσκευή του για να σε ξεγελάσει και παριστάνοντας κάποιον άλλον άνθρωπο, φορέα ή οργανισμό.

Πρόκειται για ένα είδος εξαπάτησης στον κυβερνοχώρο που μπορεί να έχει πολλές μορφές, στοχεύοντας να χειραγωγήσουν κάποιον άνθρωπο ή σύστημα.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους spoofing που μπορεί να συναντήσεις:

βασικές κατηγορίες spoofing infographic

  • Email spoofing: Αυτό συμβαίνει όταν ένας επιτιθέμενος στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να προέρχεται από μια αξιόπιστη επαφή ή εταιρεία. 

Μπορεί να λάβεις ένα μήνυμα που μοιάζει με νόμιμο μήνυμα από την τράπεζά σου ή έναν συνάδελφο, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένο από κάποιον που προσπαθεί να σε κάνει να κλικάρεις σε έναν σύνδεσμο ή να μοιραστείς ευαίσθητες πληροφορίες.

  • Caller ID spoofing: Αφορά μια κλήση από κάποιον που συνήθως παριστάνει μία εταιρεία κοινής ωφέλειας ή ακόμη και τον δικό σου αριθμό. 

Πρόκειται όμως για scammers που κρύβονται πίσω από εικονικά τηλεφωνικά στοιχεία, προσπαθώντας να σε κάνουν να απαντήσεις και να πιστέψεις την ιστορία τους.

  •  IP spoofing: Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος στέλνει δεδομένα από μια ψεύτικη διεύθυνση IP για να τα κάνει να φαίνονται ότι προέρχονται από μια ασφαλή πηγή.

Χρησιμοποιείται συχνά για να παρακάμψει firewalls  ή να εξαπολύσει επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό χωρίς να εντοπιστεί.

  • GPS spoofing: Οι επιτιθέμενοι μπορούν να πλαστογραφήσουν σήματα GPS για να παραπλανήσουν τις συσκευές σχετικά με την πραγματική τους θέση. 

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση υπηρεσιών που βασίζονται στην τοποθεσία ή ακόμη και για την παρέμβαση σε λειτουργίες όπως η δρομολόγηση παραδόσεων (π.χ. υπηρεσίες courier) κ.α.

Το spoofing λειτουργεί επειδή παίζει με την εμπιστοσύνη μας. Είτε πρόκειται για έναν αριθμό τηλεφώνου, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα πακέτο δεδομένων, οι “spoofers” στοχεύουν στο να κάνουν το ψεύτικο να φαίνεται αρκετά αληθινό ώστε να μην μπορούμε να το αμφισβητήσουμε.

Πως μπορεί να σε επηρεάσει το spoofing και πως να προστατευτείς

Ο στόχος μιας επίθεσης spoofing είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος, δηλαδή να σε ξεγελάσει και να σε κάνει να προβείς σε μία συγκεκριμένη ενέργεια, όπως να κλικάρεις σε έναν σύνδεσμο, να δώσεις ευαίσθητες πληροφορίες κ.α.

Πως μπορεί να σε επηρεάσει το spoofing και τι κινδύνους περιέχει

κινδυνοι spoofing - οικονομικες απωλειες infographic

  • Οικονομικές απώλειες: Μπορεί να σου σταλεί ένα ψεύτικο μήνυμα από την «τράπεζά» σου ώστε να επαληθεύσεις μια συναλλαγή - οδηγώντας σε κατευθείαν σε μια σελίδα phishing.

Από κει και έπειτα, τα τραπεζικά σου στοιχεία μπορεί να εκτεθούν με αποτέλεσμα χρηματικές απώλειες.

κινδυνοι spoofing - κλοπη ταυτοτητας infographic

  • Κλοπή ταυτότητας: Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα SMS - smishing για να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες όπως το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνσή σου.

κινδυνοι spoofing - credentials infographic

  • Διαπιστευτήρια λογαριασμών: Εάν εισαγάγεις τα διαπιστευτήριά σου σε μια παραποιημένη σελίδα σύνδεσης, μπορεί οι scammers να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

Πως να προστατευτείς από το spoofing

Ακολουθούν ορισμένες βασικές πρακτικές προστασίας από το spoofing:

πως να προστατευτεις απο το spoofing infographic 1

  • Μην εμπιστεύεσαι το αναγνωριστικό κλήσης ή τα ονόματα αποστολέων. Το γεγονός ότι μοιάζουν γνωστά, δεν σημαίνει ότι είναι.

  • Έλεγξε πάντα την πλήρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά αν το μήνυμα φαίνεται παράξενο ή επείγον.

  • Χρησιμοποίησε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) σε όλους τους λογαριασμούς που σου δίνουν την δυνατότητα.

Ακόμα και αν κάποιος πάρει τον κωδικό πρόσβασής σου, το 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

πως να προστατευτεις απο το spoofing infographic 2

  • Διατήρησε τις συσκευές και το λογισμικό σου ενημερωμένα. Πολλές τακτικές παραποίησης βασίζονται σε γνωστά τρωτά σημεία παλαιότερων εκδόσεων.

  • Απόφυγε να κλικάρεις σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κείμενα. Αν κάτι σου φαίνεται παράξενο, επισκέψου απευθείας τον επίσημο σχετικό ιστότοπο αντί να ακολουθήσεις τον σύνδεσμο.

  • Ρύθμισε εργαλεία ασφαλείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως SPF, DKIM και DMARC. Αυτά βοηθούν στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό των παραποιημένων μηνυμάτων πριν φτάσουν στα εισερχόμενά σου.

  • Προσοχή με τις υπηρεσίες που βασίζονται στο GPS, ειδικά εκείνες που συνδέονται με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Αν κάτι φαίνεται να μην ισχύει με τα δεδομένα θέσης σου, έλεγξέ τα ξανά χειροκίνητα.

Το spoofing γίνεται όλο και πιο προηγμένο και όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση γύρω από αυτό, η χρήση βέλτιστων πρακτικών ασφαλείας και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των επιθέσεων αποτελούν την καλύτερη άμυνά σου. 

Κανένα σχόλιο

Άδειο