Τι είναι το smishing, πως λειτουργεί και πως να προστατευτείς

Το smishing είναι μια αυξανόμενη απειλή για κινητά τηλέφωνα που σε εξαπατά ώστε να δώσεις προσωπικές πληροφορίες μέσω ψεύτικων μηνυμάτων κειμένου.
Εάν χρησιμοποιείτς το κινητό σου για τραπεζικές συναλλαγές, αγορές ή εργασία, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του smishing είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή.
Περιεχόμενα:
-
Τι είναι το smishing και πως λειτουργεί
-
Πως να αναγνωρίσεις και να προστατευτείς από μία επίθεση smishing
Τι είναι το smishing και πως λειτουργεί
Το smishing είναι η συντομογραφία του SMS phishing και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης phishing μέσω κινητού τηλεφώνου σήμερα.
Αν έχεις λάβει ποτέ ένα περίεργο μήνυμα κειμένου που σου ζητά να κλικάρεις σε έναν σύνδεσμο ή να επαληθεύσεις κάποιες προσωπικές πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για απόπειρα smishing.
Σε αντίθεση με το phishing, το smishing έρχεται απευθείας στο τηλέφωνό σου μέσω SMS.
Στόχος των scammers είναι να σε κάνουν να κλικάρεις σε έναν σύνδεσμο, να μοιραστείς ευαίσθητες πληροφορίες ή ακόμη και να κατεβάσεις κακόβουλο λογισμικό.
Παρακάτω ο βασικός τρόπος λειτουργείας μίας επίθεσης smishing:
- Λαμβάνεις ένα μήνυμα κειμένου που μοιάζει να προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή (την τράπεζά σου, μια εταιρεία courier ή ακόμη και μια κυβερνητική υπηρεσία).
Το μήνυμα περιέχει έναν σύνδεσμο ή έναν αριθμό τηλεφώνου και συνήθως περιλαμβάνει κάποιου είδους απειλή ή επείγον αίτημα.
Για παράδειγμα, "Ο λογαριασμός σας έχει ανασταλεί. Κάντε κλικ εδώ για να επαληθεύσετε τις πληροφορίες σας".
- Αν κλικάρεις στο σύνδεσμο, μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που ζητά τα στοιχεία σύνδεσης, τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας ή άλλα προσωπικά δεδομένα.
Ορισμένα μηνύματα ενδέχεται να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό απευθείας στο τηλέφωνό σου για να συλλέγουν δεδομένα στο παρασκήνιο.
Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι ελέγχουν διαρκώς τα τηλέφωνά τους και μια γρήγορη ματιά σε ένα μήνυμα αρκεί για να πέσεις στην παγίδα.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στα smartphones για τραπεζικές συναλλαγές, αγορές και επικοινωνία, η απειλή συνεχίζει να αυξάνεται.
Ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν πλέον στην επισήμανση τέτοιου είδους κειμένων, αλλά το να γνωρίζεις τα σημάδια εξακολουθεί να είναι η λύση στο πρόβλημα.
Πως να αναγνωρίσεις και να προστατευτείς από μία επίθεση smishing
Το να εντοπίσεις μια προσπάθεια smishing δεν είναι πάντα εύκολο - οι απατεώνες έχουν γίνει πολύ καλύτεροι στο να δημιουργούν μηνύματα που φαίνονται νόμιμα.
Υπάρχουν όμως κάποια σαφή “red flags” που πρέπει να προσέξεις.
Κλασσικά σημάδια Smishing
-
Παράξενη ή γενική γλώσσα: Τα μηνύματα που ξεκινούν με το "Αγαπητέ πελάτη" ή δεν χρησιμοποιούν το όνομά σου μπορεί να είναι ύποπτα.
-
Κακή γραμματική ή ορθογραφικά λάθη: Οι επαγγελματικές εταιρείες σπάνια αποστέλλουν κείμενα με εμφανή γλωσσικά προβλήματα.
-
Επείγον ή απειλητικό ύφος: Φράσεις όπως «δράστε τώρα» ή «ο λογαριασμός σας θα κλειδωθεί» έχουν σχεδιαστεί για να σε κάνουν να πανικοβληθείς.
-
Ύποπτοι σύνδεσμοι: Πολλά μηνύματα smishing χρησιμοποιούν συντομευμένες διευθύνσεις URL (όπως bit.ly) για να αποκρύψουν τον πραγματικό προορισμό.
- Άγνωστοι αριθμοί: Εάν ο αριθμός φαίνεται τυχαίος ή διεθνής, αξίζει να δώσεις λίγο παραπάνω προσοχή.
Ακόμα και αν ένα μήνυμα μοιάζει αληθινό -όπως κάτι από την τράπεζά σου ή μια υπηρεσία παράδοσης- μην υποθέσεις ότι είναι ασφαλές. Πάντα να κάνεις διπλό έλεγχο μέσω επίσημων καναλιών πριν κλικάρεις οτιδήποτε.
Πώς να προστατευτείς από το Smishing
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε θέματα ασφάλειας για να προστατευτείς. Μερικές καλές συνήθειες μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά:
-
Μην κλικάρεις σε συνδέσμους ή σε μηνύματα από άγνωστους αριθμούς. Αν κάτι φαίνεται περίεργο, πιθανότατα είναι.
-
Χρησιμοποίησε τις λειτουργίες προστασίας από ανεπιθύμητα μηνύματα του τηλεφώνου σου. Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία για τον εντοπισμό ύποπτων μηνυμάτων.
-
Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (2FA) για τους πιο ευαίσθητους λογαριασμούς σου. Ακόμη και αν τα διαπιστευτήριά σου κλαπούν, αυτό προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας.
-
Εγκατέστησε και χρησιμοποήισε εργαλεία ασφαλείας ή εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύουν και αποκλείουν σε πραγματικό χρόνο προσπάθειες phishing ή smishing.
- Διατήρησε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σου για να επιδιορθώνεις τυχόν ευπάθειες ασφαλείας.
Και αν ποτέ κλικάρεις σε έναν σύνδεσμο κατά λάθος, μην πανικοβάλλεσαι.
Κλείσε αμέσως την καρτέλα του προγράμματος περιήγησης ή εφαρμογής και εκτέλεσε σάρωση κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ασφαλείας του τηλεφώνου σου.
Στη συνέχεια, άλλαξε τυχόν κωδικούς πρόσβασης που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί και παρακολούθησε τους λογαριασμούς σου για ύποπτη δραστηριότητα.
Το smishing δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα - αλλά με λίγη ευαισθητοποίηση και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείς να αποφύγεις να πέσεις στην παγίδα.